Het AZ Monica in Deurne vervoegt de rij van trendsetters: vanaf nu mogen zelfstandige vroedvrouwen er zelf hun bevallingen begeleiden. Alleen als het echt nodig is, kunnen ze bijstand vragen aan de ziekenhuismedewerkers.
Thuis bevallen. Het is een droom van veel vrouwen, maar onwetendheid en onzekerheid staan het vaak in de weg. Doordat AZ Monica nu haar deuren openzet voor vrouwen die met hun eigen zelfstandige vroedvrouw willen bevallen, hoopt het ziekenhuis dat het op die manier vrouwen kan aantrekken die de persoonlijke en natuurlijke thuisbevalling willen combineren met de veiligheid van een ziekenhuis.
Twee Antwerpse ziekenhuizen - Sint-Vincentius en UZ Antwerpen - hebben al ruime ervaring opgedaan met dit systeem en zijn er ook erg tevreden over. In Vlaanderen zijn er zo'n 400 zelfstandige vroedvrouwen en de vraag wordt steeds groter. Door het verkorten van de ligdagen in de ziekenhuizen na een bevalling, is een deel van de zorg naar thuis verhuisd. Die postnatale zorg wordt nu al geregeld door zelfstandige vroedvrouwen opgevangen.
Gynaecologen zijn niet altijd even enthousiast over thuisbevallingen omdat ze zo de inkomsten van bevallingen mislopen. Dat wordt nu opgevangen door de bevallingen in het ziekenhuis plaats te laten vinden, waardoor men de gynaecoloog onmiddellijk kan inschakelen wanneer er problemen opduiken.
AZ Monica factureert aan de mutualiteit van de vrouw die moet bevallen. Dat bedrag gaat naar de zelfstandige vroedvrouw, verminderd met 15 procent, vooral voor het gebruik van de verloskamer. Vroedvrouwen die bevallingen in AZ Monica willen doen, moeten een contract afsluiten met het ziekenhuis. Zo krijgt ze de volledige verantwoordelijkheid in het ziekenhuis in handen. Een verantwoordelijkheid die zij onmiddellijk afdraagt aan de gynaecoloog als ze zijn hulp inroept. Bij de bevalling is ook altijd een vroedvrouw van het ziekenhuis aanwezig. Bevallen mama's die dat willen, kunnen ook na de bevalling in het ziekenhuis blijven.
Thuis bevallen. Het is een droom van veel vrouwen, maar onwetendheid en onzekerheid staan het vaak in de weg. Doordat AZ Monica nu haar deuren openzet voor vrouwen die met hun eigen zelfstandige vroedvrouw willen bevallen, hoopt het ziekenhuis dat het op die manier vrouwen kan aantrekken die de persoonlijke en natuurlijke thuisbevalling willen combineren met de veiligheid van een ziekenhuis.Twee Antwerpse ziekenhuizen - Sint-Vincentius en UZ Antwerpen - hebben al ruime ervaring opgedaan met dit systeem en zijn er ook erg tevreden over. In Vlaanderen zijn er zo'n 400 zelfstandige vroedvrouwen en de vraag wordt steeds groter. Door het verkorten van de ligdagen in de ziekenhuizen na een bevalling, is een deel van de zorg naar thuis verhuisd. Die postnatale zorg wordt nu al geregeld door zelfstandige vroedvrouwen opgevangen.Gynaecologen zijn niet altijd even enthousiast over thuisbevallingen omdat ze zo de inkomsten van bevallingen mislopen. Dat wordt nu opgevangen door de bevallingen in het ziekenhuis plaats te laten vinden, waardoor men de gynaecoloog onmiddellijk kan inschakelen wanneer er problemen opduiken.AZ Monica factureert aan de mutualiteit van de vrouw die moet bevallen. Dat bedrag gaat naar de zelfstandige vroedvrouw, verminderd met 15 procent, vooral voor het gebruik van de verloskamer. Vroedvrouwen die bevallingen in AZ Monica willen doen, moeten een contract afsluiten met het ziekenhuis. Zo krijgt ze de volledige verantwoordelijkheid in het ziekenhuis in handen. Een verantwoordelijkheid die zij onmiddellijk afdraagt aan de gynaecoloog als ze zijn hulp inroept. Bij de bevalling is ook altijd een vroedvrouw van het ziekenhuis aanwezig. Bevallen mama's die dat willen, kunnen ook na de bevalling in het ziekenhuis blijven.