In Melsbroek komt er een volledige nieuwbouw op een voormalige kloostersite. De toestand van de huidige gebouwen laat er geen vernieuwbouw toe. Bovendien zouden de bestaande gebouwen te onpraktisch zijn wegens te veel niveauverschillen.

Op dezelfde zorgcampus krijgen ook het huidige Nationaal MS Centrum Melsbroek een plaats - en vzw Stijn (begeleid wonen voor personen met een niet-aangeboren hersenafwijking). De nieuwe gebouwen moeten ook geschikt zijn voor rolstoelbewoners.

In Melsbroek zal PVT Andreas 66 bewoners in 5 leefgroepen kunnen opvangen. Het project zou eind 2025 voltooid zijn.

In Lubbeek verhuist PVT Andreas van de oude ziekenhuisgebouwen naar een aanpalend kloostergebouw. Dat laatste is een belangrijk onderdeel van het dorpsgezicht en wordt wel geïnnoveerd.

Het kloostergebouw zal worden omgevormd tot vijf kleinschalige huizen rond een gedeeld binnenplein. De hele site wordt een polyvalente campus met andere zorg-, leef- en woonfuncties in een groene omgeving.

In Lubbeek zal PVT Andreas 78 bewoners in 9 leefgroepen opvangen. De vernieuwde site zou eind 2024 opgeleverd worden.

(Lees verder onder de foto.)

De kloostersite in Lubbee, zoals die eruit zal zien na de vernieuwbouw., Z.org Ku Leuven
De kloostersite in Lubbee, zoals die eruit zal zien na de vernieuwbouw. © Z.org Ku Leuven

De bewoners van de nieuwe campussen van PVT Andreas zullen mensen sijn met een gestabiliseerde psychiatrische aandoening. Er komen in de campussen studio's en ruime kamers met eigen douches of badkamers - die ook een eigen terrasje of tuintje zullen hebben.

De bewoners verblijven in een kleinschalige setting waar de zorg nagenoeg onzichtbaar en op maat wordt georganiseerd - met continue, structurerende ondersteuning.

"Sommige mensen met een bijzondere, maar kwetsbare geest hebben nood aan een aangepaste omgeving die stimulerend werkt en veilig aanvoelt", zegt dokter Rob Van Buggenhout, ouderenpsychiater en verantwoordelijke PVT Andreas.

"De nieuwe infrastructuur maakt dat we onze visie op volwaardig, genormaliseerd zorgwonen in de praktijk kunnen brengen: voor de bewoner is dat zorg 'bij hem thuis'. Idealiter gebeurt dat in een sterke verwevenheid met het buurt- en gemeenschapsleven', vult Gert Peeters, operationeel directeur van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, aan.

In Melsbroek komt er een volledige nieuwbouw op een voormalige kloostersite. De toestand van de huidige gebouwen laat er geen vernieuwbouw toe. Bovendien zouden de bestaande gebouwen te onpraktisch zijn wegens te veel niveauverschillen. Op dezelfde zorgcampus krijgen ook het huidige Nationaal MS Centrum Melsbroek een plaats - en vzw Stijn (begeleid wonen voor personen met een niet-aangeboren hersenafwijking). De nieuwe gebouwen moeten ook geschikt zijn voor rolstoelbewoners.In Melsbroek zal PVT Andreas 66 bewoners in 5 leefgroepen kunnen opvangen. Het project zou eind 2025 voltooid zijn.In Lubbeek verhuist PVT Andreas van de oude ziekenhuisgebouwen naar een aanpalend kloostergebouw. Dat laatste is een belangrijk onderdeel van het dorpsgezicht en wordt wel geïnnoveerd. Het kloostergebouw zal worden omgevormd tot vijf kleinschalige huizen rond een gedeeld binnenplein. De hele site wordt een polyvalente campus met andere zorg-, leef- en woonfuncties in een groene omgeving. In Lubbeek zal PVT Andreas 78 bewoners in 9 leefgroepen opvangen. De vernieuwde site zou eind 2024 opgeleverd worden.(Lees verder onder de foto.)De bewoners van de nieuwe campussen van PVT Andreas zullen mensen sijn met een gestabiliseerde psychiatrische aandoening. Er komen in de campussen studio's en ruime kamers met eigen douches of badkamers - die ook een eigen terrasje of tuintje zullen hebben.De bewoners verblijven in een kleinschalige setting waar de zorg nagenoeg onzichtbaar en op maat wordt georganiseerd - met continue, structurerende ondersteuning."Sommige mensen met een bijzondere, maar kwetsbare geest hebben nood aan een aangepaste omgeving die stimulerend werkt en veilig aanvoelt", zegt dokter Rob Van Buggenhout, ouderenpsychiater en verantwoordelijke PVT Andreas."De nieuwe infrastructuur maakt dat we onze visie op volwaardig, genormaliseerd zorgwonen in de praktijk kunnen brengen: voor de bewoner is dat zorg 'bij hem thuis'. Idealiter gebeurt dat in een sterke verwevenheid met het buurt- en gemeenschapsleven', vult Gert Peeters, operationeel directeur van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, aan.