De "toolkit voor perinatale mentale gezondheid" wint dit jaar de PRoF Award. Dit instrument schat het risico op mentale problemen tijdens de zwangerschap in. Het laat ook screening toe, er hoort een richtlijn bij en het voorziet in een zorgpad met trainingsmogelijkheden. Eén vrouw op vijf ontwikkelt mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap. Vaak worden ze te laat gedetecteerd.
De award wordt uitgereikt door PRoF, een Europees consortium dat in 2009 opstartte. Het omvat momenteel meer dan 300 zorgprofessionals uit verschillende disciplines en organisaties. Samen denken ze na over de evolutie van ons zorgsysteem. Aan de universiteit Gent is professor Renaat Peleman, hoofdarts van het UZ Gent, houder van de PRoF-leerstoel. Een jury onder leiding van Herman Van Rompuy maakte een selectie uit de inzendingen. Gisterenavond werd de prijs in Gent uitgereikt.
Sneller ingrijpen
De winnende 'toolkit' voor perinatale mentale gezondheid is een project van het UZ Gent in samenwerking met het Centrum Moeder en Baby van Karus -de fusie van het psychiatrisch centrum van Melle en het psychiatrisch ziekenhuis van Sint-Denijs-Westrem-, de wijkgezondheidscentra van Gent, Kraamzorg Oost-Vlaanderen, de dienst neonatologie van het UZ Gent en de Moeder en baby unit van het ziekenhuis in Zoersel.
De toolkit biedt een zorgpad aan met verschillende instrumenten en trainingsmogelijkheden die samen verlopen met de routinezorg tijdens de zwangerschap. Het laat artsen en vroedvrouwen toe om mentale problemen beter te detecteren en sneller in te grijpen.
Twee genomineerden
Naast de winnaar waren er nog twee genomineerde projecten. De 'Comfort-Context Room', een initiatief van het psychiatrisch ziekenhuis Karus uit Melle, is een alternatief voor de klassieke isolatiekamer. De 'room' wil zo weinig mogelijk vrijheidsberovend zijn en een comfortabel, veilig en patiëntvriendelijk alternatief bieden.
Het andere genomineerde project is 'Primary Care PsyMate' van de universiteit van Maastricht. Dit is een mHealth tool waarmee op elk moment stemmings- en gedragsveranderingen in het dagelijks leven van de patiënt geregistreerd kunnen worden.
www.prof-projects.com
De award wordt uitgereikt door PRoF, een Europees consortium dat in 2009 opstartte. Het omvat momenteel meer dan 300 zorgprofessionals uit verschillende disciplines en organisaties. Samen denken ze na over de evolutie van ons zorgsysteem. Aan de universiteit Gent is professor Renaat Peleman, hoofdarts van het UZ Gent, houder van de PRoF-leerstoel. Een jury onder leiding van Herman Van Rompuy maakte een selectie uit de inzendingen. Gisterenavond werd de prijs in Gent uitgereikt.Sneller ingrijpenDe winnende 'toolkit' voor perinatale mentale gezondheid is een project van het UZ Gent in samenwerking met het Centrum Moeder en Baby van Karus -de fusie van het psychiatrisch centrum van Melle en het psychiatrisch ziekenhuis van Sint-Denijs-Westrem-, de wijkgezondheidscentra van Gent, Kraamzorg Oost-Vlaanderen, de dienst neonatologie van het UZ Gent en de Moeder en baby unit van het ziekenhuis in Zoersel. De toolkit biedt een zorgpad aan met verschillende instrumenten en trainingsmogelijkheden die samen verlopen met de routinezorg tijdens de zwangerschap. Het laat artsen en vroedvrouwen toe om mentale problemen beter te detecteren en sneller in te grijpen. Twee genomineerdenNaast de winnaar waren er nog twee genomineerde projecten. De 'Comfort-Context Room', een initiatief van het psychiatrisch ziekenhuis Karus uit Melle, is een alternatief voor de klassieke isolatiekamer. De 'room' wil zo weinig mogelijk vrijheidsberovend zijn en een comfortabel, veilig en patiëntvriendelijk alternatief bieden.Het andere genomineerde project is 'Primary Care PsyMate' van de universiteit van Maastricht. Dit is een mHealth tool waarmee op elk moment stemmings- en gedragsveranderingen in het dagelijks leven van de patiënt geregistreerd kunnen worden.www.prof-projects.com