Vrouwen hebben in Nederlands vanaf nu de mogelijkheid om na een miskraam of een voortijdig afgebroken zwangerschap de foetus aan de wetenschap te schenken. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam opent hiervoor nu een speciale biobank.
Voor ouders is het soms troostend te weten dat de foetus, zelfs na een korte zwangerschap, de toekomst van andere kinderen kan helpen. Want onderzoek op foetussen gebeurt veel te weinig, en wetenschappelijk onderzoek op doodgeboren kinderen nog minder. Hoe dan ook: vroeger wachtte men tot ouders spontaan vroegen of het mogelijk was om de wetenschap van dienst te zijn.
Vanaf nu zal aan de ouders toestemming worden gevraagd. Ze kunnen rustig afscheid nemen - onder welke vorm dan ook - en daarna haalt het AMC de foetus zo snel mogelijk op. Door deze biobank kunnen meer foetussen onderzocht worden waardoor de wetenschappers hopen dat ze een beter antwoord kunnen geven op de reden van bepaalde aangeboren afwijkingen en malformaties bij baby's. Zeker over de foetale ontwikkeling in het eerste semester is er eigenlijk nog weinig bekend.
Voor ouders is het soms troostend te weten dat de foetus, zelfs na een korte zwangerschap, de toekomst van andere kinderen kan helpen. Want onderzoek op foetussen gebeurt veel te weinig, en wetenschappelijk onderzoek op doodgeboren kinderen nog minder. Hoe dan ook: vroeger wachtte men tot ouders spontaan vroegen of het mogelijk was om de wetenschap van dienst te zijn. Vanaf nu zal aan de ouders toestemming worden gevraagd. Ze kunnen rustig afscheid nemen - onder welke vorm dan ook - en daarna haalt het AMC de foetus zo snel mogelijk op. Door deze biobank kunnen meer foetussen onderzocht worden waardoor de wetenschappers hopen dat ze een beter antwoord kunnen geven op de reden van bepaalde aangeboren afwijkingen en malformaties bij baby's. Zeker over de foetale ontwikkeling in het eerste semester is er eigenlijk nog weinig bekend.