Werknemers die reeds een hoofdberoep uitoefenen, kunnen een extra 'flexiloon' ontvangen, zonder zelfstandige in bijberoep te zijn.

Sinds begin 2023 is het mogelijk een dergelijke flexijob uit te oefenen in de zorgsector, maar enkel voor ondersteunende functies (keuken, onderhoud, schoonmaak, administratie ...) en dus niet voor functies als verpleeg- of zorgkundige.

Een gemiste kans, vindt Zorgnet-Icuro. De koepelorganisatie wijst erop dat wie een zorgberoep uitoefent, 80% werkt en occasioneel wil bijklussen, dat kan doen in een andere sector zoals de horeca. "Maar die persoon mag als flexijobber niet een extra weekend gaan werken in de zorg - weliswaar bij een andere werkgever." Ze geeft ook het voorbeeld van gepensioneerde zorgverleners die nog fit zijn en een aantal uur per week bijklussen in andere sectoren.

"Op deze manier gaat waardevol zorgpotentieel verloren", zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. "In onze sector zijn de noden zo hoog dat we alle mogelijke handen kunnen gebruiken."

Hervorming

Het systeem van de flexijobs wordt ook hervormd. Zo zal het loon van een flexijobber die aan de slag gaat in een van de nieuwe sectoren zal hoger liggen, omdat de sectorale barema's van toepassing zijn.

Daarnaast komt er een plafond van circa 12.000 euro per jaar, wat ongeveer neerkomt op 500 uur werken. Tot slot wordt ook de werkgeversbijdrage verhoogd van 25% naar 28%.

"Nu er ook strengere omkaderende voorwaarden komen, vragen we met aandrang dat de federale regering de uitbreiding van flexijobs in de zorgsector voor alle functies mogelijk maakt", aldus Zorgnet-Icuro.

Werknemers die reeds een hoofdberoep uitoefenen, kunnen een extra 'flexiloon' ontvangen, zonder zelfstandige in bijberoep te zijn. Sinds begin 2023 is het mogelijk een dergelijke flexijob uit te oefenen in de zorgsector, maar enkel voor ondersteunende functies (keuken, onderhoud, schoonmaak, administratie ...) en dus niet voor functies als verpleeg- of zorgkundige.Een gemiste kans, vindt Zorgnet-Icuro. De koepelorganisatie wijst erop dat wie een zorgberoep uitoefent, 80% werkt en occasioneel wil bijklussen, dat kan doen in een andere sector zoals de horeca. "Maar die persoon mag als flexijobber niet een extra weekend gaan werken in de zorg - weliswaar bij een andere werkgever." Ze geeft ook het voorbeeld van gepensioneerde zorgverleners die nog fit zijn en een aantal uur per week bijklussen in andere sectoren. "Op deze manier gaat waardevol zorgpotentieel verloren", zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. "In onze sector zijn de noden zo hoog dat we alle mogelijke handen kunnen gebruiken." HervormingHet systeem van de flexijobs wordt ook hervormd. Zo zal het loon van een flexijobber die aan de slag gaat in een van de nieuwe sectoren zal hoger liggen, omdat de sectorale barema's van toepassing zijn. Daarnaast komt er een plafond van circa 12.000 euro per jaar, wat ongeveer neerkomt op 500 uur werken. Tot slot wordt ook de werkgeversbijdrage verhoogd van 25% naar 28%."Nu er ook strengere omkaderende voorwaarden komen, vragen we met aandrang dat de federale regering de uitbreiding van flexijobs in de zorgsector voor alle functies mogelijk maakt", aldus Zorgnet-Icuro.