Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Nederland gaat een barometer ontwikkelen die ziekenhuizen inzicht geeft in de milieubelasting van hun OK.
Anesthesiegassen, de luchtverversing die 24/7 aanstaat en grote hoeveelheden afval maken operatiekamers (OK) in ziekenhuizen niet bepaald milieuvriendelijk. Uit een onderzoek uit 2017 blijkt dat de ok's van het LUMC ongeveer 1500 ton CO2 per jaar produceren en dat er jaarlijks ruim 170.000 kg afval wordt geproduceerd.
Zoals veel ziekenhuizen, ook in België, nam het Leidse UMC in het verleden al initiatieven zoals het verminderen van milieubelastende verdovingsgassen in het OK en het scheiden van afval. Voor ziekenhuizen is het weliswaar niet duidelijk wat de milieu-impact van hun OK nu precies is én hoe ze zich verhouden tot andere ziekenhuizen, klinkt het in een persbericht.
Verduurzamen van zorg
Daarom gaat het ziekenhuis samen met het Radboudumc en een adviesbureau onder andere een barometer ontwikkelen die de milieu-impact van OK-centra in ziekenhuizen onderling kan vergelijken. De focus zal op drie gebieden liggen: energieverbruik, verbruik van materialen en procesindicaties zoals afspraken over het scheiden van afval. Het project kreeg een subsidie van 500.000 euro van het Nederlands Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Zo'n 12 ziekenhuizen gaan gegevens aanleveren. "Het is de bedoeling om de barometer na de ontwikkeling nationaal uit te rollen. Zo krijgen besturen, maar ook artsen, beter inzicht in de status van de verduurzaming van hun zorg. Dat kan leiden tot gerichte interventies, in maat en getal, om de zorg groener te maken", zegt gynaecoloog in het LUMC Frank Willem Jansen.
Anesthesiegassen, de luchtverversing die 24/7 aanstaat en grote hoeveelheden afval maken operatiekamers (OK) in ziekenhuizen niet bepaald milieuvriendelijk. Uit een onderzoek uit 2017 blijkt dat de ok's van het LUMC ongeveer 1500 ton CO2 per jaar produceren en dat er jaarlijks ruim 170.000 kg afval wordt geproduceerd.Zoals veel ziekenhuizen, ook in België, nam het Leidse UMC in het verleden al initiatieven zoals het verminderen van milieubelastende verdovingsgassen in het OK en het scheiden van afval. Voor ziekenhuizen is het weliswaar niet duidelijk wat de milieu-impact van hun OK nu precies is én hoe ze zich verhouden tot andere ziekenhuizen, klinkt het in een persbericht.Verduurzamen van zorgDaarom gaat het ziekenhuis samen met het Radboudumc en een adviesbureau onder andere een barometer ontwikkelen die de milieu-impact van OK-centra in ziekenhuizen onderling kan vergelijken. De focus zal op drie gebieden liggen: energieverbruik, verbruik van materialen en procesindicaties zoals afspraken over het scheiden van afval. Het project kreeg een subsidie van 500.000 euro van het Nederlands Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Zo'n 12 ziekenhuizen gaan gegevens aanleveren. "Het is de bedoeling om de barometer na de ontwikkeling nationaal uit te rollen. Zo krijgen besturen, maar ook artsen, beter inzicht in de status van de verduurzaming van hun zorg. Dat kan leiden tot gerichte interventies, in maat en getal, om de zorg groener te maken", zegt gynaecoloog in het LUMC Frank Willem Jansen.