Het team van thorax- en vaatchirurg prof. Isabelle Van Herzeele installeerde de zwarte doos zo'n drie jaar geleden. Concreet impliceert dit dat camera's en microfoons in het plafond tijdens de ingreep alle gegevens registreren. De data worden naar de zwarte doos gestuurd.

Patiëntenzorg

In dit operatiekwartier voeren vaatchirurgen zowel klassieke open ingrepen als minimaal invasieve endovasculaire operaties uit. Ze gebruiken daarbij beeldvorming met behulp van röntgenstralen.

Na elke ingreep analyseerde men de gegevens en de prestaties van het team met de bedoeling de patiëntenzorg en de veiligheid van de medewerkers te verbeteren.

Afleiding

Drie jaar later werden 22 ingrepen geanalyseerd. "De analyse leert ons dat technische en niet-technische vaardigheden zoals leiderschap, communicatie, besluitvorming en samenwerking van chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen tijdens de meeste ingrepen goed scoorden. De doos registreerde geen fouten met belangrijke gevolgen voor de patiënt," aldus dokter Gilles Soenens en dokter Bart Doyen, doctoraatsstudenten voor dit project.

Wel is er verbetering mogelijk op het vlak van stralingsveiligheid. Ook gaan de operatiedeuren vaak open en dicht en is er afleiding door lawaai van telefoons en alarmen.

Gedragsverandering

Doordat het team via de zwarte doos een ingreep herbekijkt en gedetailleerd evalueert, kan het bijleren en de zorgkwaliteit en samenwerking verbeteren. Interessant is tevens dat men recent een extra online opleiding kreeg over stralingsveiligheid. De zwarte doos kan nu opnieuw registreren of de opleiding tot gedragsverandering leidt.

Momenteel gebeurt de data-analyse nog niet automatisch, op termijn wil men hiervoor AI gebruiken. Dat maakt het eenvoudiger om een groter aantal ingrepen sneller of zelfs in realtime te analyseren.

Het team van thorax- en vaatchirurg prof. Isabelle Van Herzeele installeerde de zwarte doos zo'n drie jaar geleden. Concreet impliceert dit dat camera's en microfoons in het plafond tijdens de ingreep alle gegevens registreren. De data worden naar de zwarte doos gestuurd.In dit operatiekwartier voeren vaatchirurgen zowel klassieke open ingrepen als minimaal invasieve endovasculaire operaties uit. Ze gebruiken daarbij beeldvorming met behulp van röntgenstralen. Na elke ingreep analyseerde men de gegevens en de prestaties van het team met de bedoeling de patiëntenzorg en de veiligheid van de medewerkers te verbeteren.Drie jaar later werden 22 ingrepen geanalyseerd. "De analyse leert ons dat technische en niet-technische vaardigheden zoals leiderschap, communicatie, besluitvorming en samenwerking van chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen tijdens de meeste ingrepen goed scoorden. De doos registreerde geen fouten met belangrijke gevolgen voor de patiënt," aldus dokter Gilles Soenens en dokter Bart Doyen, doctoraatsstudenten voor dit project. Wel is er verbetering mogelijk op het vlak van stralingsveiligheid. Ook gaan de operatiedeuren vaak open en dicht en is er afleiding door lawaai van telefoons en alarmen.Doordat het team via de zwarte doos een ingreep herbekijkt en gedetailleerd evalueert, kan het bijleren en de zorgkwaliteit en samenwerking verbeteren. Interessant is tevens dat men recent een extra online opleiding kreeg over stralingsveiligheid. De zwarte doos kan nu opnieuw registreren of de opleiding tot gedragsverandering leidt.Momenteel gebeurt de data-analyse nog niet automatisch, op termijn wil men hiervoor AI gebruiken. Dat maakt het eenvoudiger om een groter aantal ingrepen sneller of zelfs in realtime te analyseren.