In 2018 waren 32% van de Belgische algemene ziekenhuizen verlieslatend. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van het jaar voordien toen 44% van de ziekenhuizen in het rood gingen. Globaal genomen blijft de situatie van de ziekenhuizen zorgwekkend.
Dat blijkt uit de 25ste editie van de Maha-studie (Model for Automatic Hospital Analysis) van Belfius die op 9 oktober werd voorgesteld. De analyse gaat de bank de 'financiële gezondheid' van alle Belgische universitaire en algemene ziekenhuizen na.
Onder druk
Samen zetten de Belgische ziekenhuizen een bedrijfsresultaat neer van 230 miljoen op een omzet van 15,543 miljard. Abstractie gemaakt van 'uitzonderlijke elementen' blijft er slechts 31 miljoen courant resultaat over, 0,2% van de omzet. Dat was in 2017 ook zo. "Het betekent," aldus Belfius, "dat zelfs een kleine verstoring van de inkomsten rampzalige gevolgen kan hebben binnen de sector. Het zet bovendien de noodzakelijke investeringscapaciteit onder druk."
Grote verschillen
De algemene ziekenhuizen hadden in 2018 een balanstotaal van 20,7 miljard (plus 1,9%). Leningen op lange termijn zijn goed voor 6,5 miljard -33% van de balans-, een daling vergeleken met een jaar eerder. De kortetermijnschulden namen wel toe met 125 miljoen (plus 41%) maar zijn slechts goed voor 5,7% van de totale schuld. Er zijn wel grote verschillen tussen de ziekenhuizen.
Artsenhonoraria
De omzet steeg in 2018 met 5,2% tot 15,5 miljard en dat is vooral te danken aan de farmaceutische producten (plus 10,7%), vooral oncologie en immunologie. De artsenhonoraria leverden een belangrijke bijdrage aan de omzetstijging, ze gingen met 5,3% vooruit, naar 6,4 miljard.
Dat blijkt uit de 25ste editie van de Maha-studie (Model for Automatic Hospital Analysis) van Belfius die op 9 oktober werd voorgesteld. De analyse gaat de bank de 'financiële gezondheid' van alle Belgische universitaire en algemene ziekenhuizen na.Samen zetten de Belgische ziekenhuizen een bedrijfsresultaat neer van 230 miljoen op een omzet van 15,543 miljard. Abstractie gemaakt van 'uitzonderlijke elementen' blijft er slechts 31 miljoen courant resultaat over, 0,2% van de omzet. Dat was in 2017 ook zo. "Het betekent," aldus Belfius, "dat zelfs een kleine verstoring van de inkomsten rampzalige gevolgen kan hebben binnen de sector. Het zet bovendien de noodzakelijke investeringscapaciteit onder druk." De algemene ziekenhuizen hadden in 2018 een balanstotaal van 20,7 miljard (plus 1,9%). Leningen op lange termijn zijn goed voor 6,5 miljard -33% van de balans-, een daling vergeleken met een jaar eerder. De kortetermijnschulden namen wel toe met 125 miljoen (plus 41%) maar zijn slechts goed voor 5,7% van de totale schuld. Er zijn wel grote verschillen tussen de ziekenhuizen.De omzet steeg in 2018 met 5,2% tot 15,5 miljard en dat is vooral te danken aan de farmaceutische producten (plus 10,7%), vooral oncologie en immunologie. De artsenhonoraria leverden een belangrijke bijdrage aan de omzetstijging, ze gingen met 5,3% vooruit, naar 6,4 miljard.