In de tweede fase worden de voorschriften gedigitaliseerd voor onder meer radiologen, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, audiologen, en mondhygiënisten. In de derde fase gaat het om voorschriften voor klinische biologen, klinische psychologen, optometristen en orthoptisten, voedingsdeskundigen en nog een aantal andere disciplines. In elke fase vindt eerst een analyse plaats, wordt vervolgens de software centraal ontwikkeld en geïntegreerd in de bestaande softwaretoepassingen van de zorgverleners. Voordat de toepassing algemeen wordt uitgerold, worden nog proefprojecten georganiseerd.
Het Riziv beheert de ontwikkeling van de centrale software en de infrastructuur voor de tijdelijke opslag van de elektronische voorschriften. Het overlegt vervolgens met de producenten van software voor de artsen en andere zorgverleners over de integratie van de centrale toepassing in die van de gebruikers - voorschrijvers en ontvangers. Het Riziv zorgt ook voor de ontwikkeling van een webapplicatie, zowel voor zorgverleners als voor patiënten, met de basisfuncties: het creëren van het voorschrift door wie het voorschrijft, het toewijzen, het raadplegen, het opzoeken en het annuleren ervan. Voor de patiënten komt er ook een mobiele app.
Voor het verpleegkundig voorschrift is de analyse al afgerond, is men bezig met de ontwikkeling van de software en begonnen met de integratie ervan in de toepassingen van betrokken zorgverleners. De proefprojecten zouden in het voorjaar van 2024 lopen. De digitale voorschriften zullen vanaf de tweede fase nog extra functies krijgen: de mogelijkheid tot verlenging van het voorschrift wordt ingebouwd en de zorgverlener kan nieuwe zorg voorstellen aan de voorschrijver. Het moet mogelijk zijn om aan het voorschrift een verwijsbrief te koppelen. Voor het voorschrijven van medische beeldvorming zou de beslissingsondersteuning worden ingebouwd.
Het digitale voorschrift heeft tal van voordelen, stelt het Riziv. Het voorschrift is makkelijker te beheren, met minder administratieve ballast, en het verbetert het zorgproces. De geplande timing vindt u in detail terug op de website van het Riziv.
Hier vindt u de volledige tijdslijn die het Riziv geeft.