"In de zorg moet er plaats blijven voor het onverwachte. Hoe organiseer je bij een treinongeval of een fabrieksbrand de opvang van de slachtoffers? Een SWOT-analyse vooraf is noodzakelijk. Als zich een probleem voordoet, moet de oplossing er al zijn."
Aan het woord is dokter Jan Stroobants, diensthoofd Spoedgevallen van ZNA Middelheim en ondervoorzitter van BeCEP, het Belgian College of Emergency Physicians.
Dokter Stroobants maakt zich zorgen over de huidige tendens om hooggespecialiseerde zorg, sub- en superspecialisaties en pathologie te concentreren in een beperkt aantal centra. "Aparte klinieken zijn mogelijk voor planbare zorg zoals oogaandoeningen, knie- en heupprotheses enz. Maar een gespecialiseerd traumacentrum kan nooit plots tien zwaar gewonde slachtoffers opvangen. Als te veel pathologie in expertisecentra geconcentreerd wordt, is het maar de vraag of de hulpverlening bij rampen of ongevallen niet in het gedrang komt."
Zijn uitspraken doet hij naar aanleiding van het zware busongeval afgelopen weekend op de E19 boven Antwerpen. Patiënten werden overgebracht naar verschillende ziekenhuizen en dat is de normale procedure. Jan Stroobants: "Bij massa-incidenten spreidt men patiënten met acute levensbedreigende pathologie over verschillende teams en brengt men ze niet allemaal naar één centrum. Architecturaal en qua beschikbare competentie zou dat te belastend zijn. Iedereen vangt nu een stukje op."
Zo ook tijdens de pandemie. "Eventjes werd met het idee gespeeld om covidpatiënten of slachtoffers van nieuwe infectieziekten te concentreren in een beperkt aantal instellingen. Reeds snel bleek dat niet houdbaar. Ook hiervoor was het spreiden van de belasting aangewezen. Zo had men voldoende medische en verpleegkundige competentie. Het 'Comité Hospital & Transport Surge Capacity' hield dat in de gaten zodat door de spreiding de behandeling van andere pathologie niet in het gedrang kwam."
Lees verder: Algemene expertise daalt.
Aan het woord is dokter Jan Stroobants, diensthoofd Spoedgevallen van ZNA Middelheim en ondervoorzitter van BeCEP, het Belgian College of Emergency Physicians. Dokter Stroobants maakt zich zorgen over de huidige tendens om hooggespecialiseerde zorg, sub- en superspecialisaties en pathologie te concentreren in een beperkt aantal centra. "Aparte klinieken zijn mogelijk voor planbare zorg zoals oogaandoeningen, knie- en heupprotheses enz. Maar een gespecialiseerd traumacentrum kan nooit plots tien zwaar gewonde slachtoffers opvangen. Als te veel pathologie in expertisecentra geconcentreerd wordt, is het maar de vraag of de hulpverlening bij rampen of ongevallen niet in het gedrang komt." Zijn uitspraken doet hij naar aanleiding van het zware busongeval afgelopen weekend op de E19 boven Antwerpen. Patiënten werden overgebracht naar verschillende ziekenhuizen en dat is de normale procedure. Jan Stroobants: "Bij massa-incidenten spreidt men patiënten met acute levensbedreigende pathologie over verschillende teams en brengt men ze niet allemaal naar één centrum. Architecturaal en qua beschikbare competentie zou dat te belastend zijn. Iedereen vangt nu een stukje op." Zo ook tijdens de pandemie. "Eventjes werd met het idee gespeeld om covidpatiënten of slachtoffers van nieuwe infectieziekten te concentreren in een beperkt aantal instellingen. Reeds snel bleek dat niet houdbaar. Ook hiervoor was het spreiden van de belasting aangewezen. Zo had men voldoende medische en verpleegkundige competentie. Het 'Comité Hospital & Transport Surge Capacity' hield dat in de gaten zodat door de spreiding de behandeling van andere pathologie niet in het gedrang kwam." Lees verder: Algemene expertise daalt.