De belangrijkste maatregel is de invoering van een volume cliff, die op jaarbasis 55 miljoen euro moet opbrengen. De volume cliff komt bovenop de patent cliff en doet de prijs van een geneesmiddel nog sterken dalen in functie van het verkochte volume. Ook zullen geneesmiddelen waarvoor geen generiek als alternatief bestaat, voortaan toch in prijs moeten dalen.

Een andere maatregel die per jaar 21 miljoen moet opbrengen zal de ziekenhuizen pijn doen. De overheid claimt een groter deel van de kortingen die ziekenhuizen verkrijgen op geneesmiddelen - dat geldt vloeit terug naar de ziekteverzekering.

Verdere maatregelen zijn:

  • Het principe van plafondprijzen en goedkoopst voorschrijven wordt uitgebreid naar geneesmiddelen in ziekenhuizen. Dat wil zeggen dat middelen waarvan het patent twee jaar is vervallen alleen nog terugbetaald worden als ze in de prijsvork vallen van goedkoopste middelen. Ziekenhuisartsen zullen ook een bepaald percentage 'goedkoopste middelen' moeten voorschrijven. Deze maatregel moet 9 miljoen euro opbrengen.-
  • De definitie van goedkoop voorschrift wordt bovendien verstrengd, wat jaarlijks 10 miljoen euro voor de ziekteverzekering moet opleveren.
  • De prijsdaling voor 'oude geneesmiddelen', dat zijn de middelen die al 12 of 15 jaar terugbetaald worden, zal voortaan ook toegepast worden op geneesmiddelen uit categorie. F.

De maatregelen maken ook dat patiënten minder zullen moeten bijdragen voor geneesmiddelen. Minister De Block (Open VLD): "De patiënt zal daardoor in het totaal tien miljoen euro per jaar mínder betalen."

Het wetsvoorstel dat een regeringsmaatregel uitvoert, maar dat ingediend werd door Kamerleden van de drie partijen uit de huidige minderheidsregering, moet eerst nog de plenaire vergadering passeren.

De belangrijkste maatregel is de invoering van een volume cliff, die op jaarbasis 55 miljoen euro moet opbrengen. De volume cliff komt bovenop de patent cliff en doet de prijs van een geneesmiddel nog sterken dalen in functie van het verkochte volume. Ook zullen geneesmiddelen waarvoor geen generiek als alternatief bestaat, voortaan toch in prijs moeten dalen.Een andere maatregel die per jaar 21 miljoen moet opbrengen zal de ziekenhuizen pijn doen. De overheid claimt een groter deel van de kortingen die ziekenhuizen verkrijgen op geneesmiddelen - dat geldt vloeit terug naar de ziekteverzekering.Verdere maatregelen zijn: De maatregelen maken ook dat patiënten minder zullen moeten bijdragen voor geneesmiddelen. Minister De Block (Open VLD): "De patiënt zal daardoor in het totaal tien miljoen euro per jaar mínder betalen."Het wetsvoorstel dat een regeringsmaatregel uitvoert, maar dat ingediend werd door Kamerleden van de drie partijen uit de huidige minderheidsregering, moet eerst nog de plenaire vergadering passeren.