In het Staatsblad van 21 november verscheen een ministerieel besluit betreffende de toediening van het geneesmiddel Vinblastine Sulfate van Pfizer Healthcare Ireland.

Tussen 2009 en 2018 daalde het aantal amputaties bij mensen met diabetes in België aanzienlijk. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van vaatchirurg Patrick Lauwers (UAntwerpen/UZA).

Trombose is in ons land de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij volwassenen en de op één na grootste doodsoorzaak. Gemiddeld komen er dagelijks tussen 59 en 61 patiënten met als hoofddiagnose een beroerte terecht in een algemeen ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) op een schriftelijke vraag van Nawal Farih (CD&V).

De Kamercommissie Gezondheid debatteerde dinsdag over de toenemende ereloonsupplementen. Volgens minister Vandenbroucke moet er in de volgende regeerperiode een beperking komen, gekoppeld aan een hervorming van de ziekenhuisfinanciering en de nomenclatuur.

Uit het jaarlijkse rapport van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) over de kosten die een patiënt moet dragen bij een ziekenhuisopname blijkt dat het aandeel van de ereloonsupplementen daarin stijgt. Dokter Lieselot Brepoels, nuclearist bij UZ Gent en voorzitter van de afdeling specialisten bij ASGB, reageert.

Alle organisaties in het Verzekeringscomité van het RIZIV met inbegrip van de ziekenfondsen, artsensyndicaten en ziekenhuizen, roepen in een open brief het kernkabinet op om snel de zorgbegroting 2025 vast te leggen. Ze vragen duidelijkheid over de indexering (3,34%) en de groeinorm (2,5%).

Uit het magazine

Doelgerichte zorg is een mooi concept, maar het mag niet bij bij mooie woorden blijven. Het concept moet in de praktijk worden geïmplementeerd. Prof. dr. Dominique Van de Velde, ergotherapeut verbonden aan de UGent, en Roos Andries, Vlaams intermutualistisch coördinator, geven aan hoe doelgerichte zorg vandaag en in de toekomst in de praktijk kan worden toegepast.